6 dingen om op te letten bij de aankoop van een recreatiewoning

Met een eigen recreatiewoning kun je op vakantie naar je eigen woning, zonder te hoeven boeken. Daarnaast kun je met de opbrengsten van de verhuur een mooi rendement halen. Maar de aankoop van een tweede huis is niet zomaar iets. Waar moet je op letten bij de aankoop van een vakantiewoning?

vakantiewoning

 

Wensen en budget

Allereerst raden wij altijd aan om je eigen wensen en omstandigheden goed in kaart te brengen. Om te beginnen het geld dat je beschikbaar hebt voor het kopen van een vakantiewoning. Hiervoor is het slim om met een financieel adviseur te overleggen. Naast spaargeld gebruiken veel mensen ook een tweede hypotheek op hun eerste woning, maar ook een erfenis of opbrengsten uit de verkoop van een woning of een bedrijf kan je gebruiken.

Verder is het goed om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar je doelen: wil je vooral een leuk vakantiehuisje voor jezelf en je familie, of gaat het vooral om het rendement en wil je bijvoorbeeld extra pensioen opbouwen? Door al deze zaken goed op een rijtje te zetten, maak je straks een weloverwogen keuze waar je jaren plezier van hebt.

Het rendement van je investering

Hoewel het misschien niet je hoofddoel is, speelt het te verwachten rendement altijd een belangrijke rol bij de aankoop van de woning. Dit bepaalt bijvoorbeeld ook (deels) de waarde van de woning en is daarom belangrijke informatie als je gaat bieden. Na aftrek van kosten kun je met recreatief vastgoed rekenen op een rendement van gemiddeld 5 tot 7 procent op jaarbasis. Uiteraard is het rendement ook afhankelijk van hoe vaak het huisje verhuurd wordt en of het recreatiepark je een vast rendement biedt in de vorm van gegarandeerde verhuuropbrengsten.

Ligging van het huis

Zowel in Nederland als in het buitenland is er een groot aanbod aan recreatiewoningen. Waar kan je dan het beste een tweede huis kopen? In eerste instantie is het natuurlijk goed om te kijken waar je zelf graag op vakantie wilt gaan en daar een huis kopen. Daarnaast zouden wij altijd kiezen voor een goede locatie, zoals bij een woning in Cadzand. In Cadzand is je woning goed bereikbaar vanuit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Daarnaast zit je hier vlak aan zee, vlakbij mooie steden als Knokke en Brugge, waardoor het erg populair is bij toeristen. Op die manier is je huisje altijd goed te verhuren en kun je rekenen op een goed rendement.

Recreatiepark of in het dorp?

Naast de regio dien je ook na te denken over de precieze locatie van het huisje. In Nederland staan de meeste vakantiewoningen op recreatieparken, maar je kunt ook prima een vakantiewoning kopen dat zich in het dorp bevindt.

Beide locaties hebben hun eigen voor- en nadelen. Het voordeel van een vakantiepark is – zoals gezegd – dat je hier vaak gegarandeerd wordt van een vast rendement. Ook is het aankopen vaak wat eenvoudiger en hoef je minder rekening te houden met gemeentelijke regelgeving voor woningen in dorpskernen. Tel daarbij dat dit type woning vaak gemeenschappelijk onderhouden en verhuurd wordt door het park, en het is duidelijk dat dit veel voordelen biedt.

Toch heeft een vakantiepark niet alleen maar voordelen. Vaak ben je relatief veel kosten kwijt aan schoonmaak en onderhoud, en daarnaast rekent een park vaak een verplichte bijdrage. Buiten een park regel je dit allemaal zelf en kun je hiermee aardig wat besparen op de jaarlijkse kosten.

De regels voor recreatiewoningen

Houd bij het aankopen van een recreatiewoning ook rekening met de wet- en regelgeving. Zowel op landelijk, lokaal als parkniveau zijn er diverse wetten en regels van toepassing op de aankoop en het hebben van een vakantiehuisje. Denk onder meer aan de volgende regelgeving:

-          Het eigendomsrecht: krijg je het volle eigendom of is er sprake van erfpacht?

-          Verhuurperiode: mag je het huisje onbeperkt verhuren of zit hier een maximum per jaar aan?

-          Parkregels: vakantieparken hanteren meestal hun eigen regels voor huisjes, bijvoorbeeld op het gebied van huisdieren en verhuurvoorwaarden.

-          In de meeste vakantiewoningen mag je niet permanent wonen.

-          Bij nieuwbouw moet je goed op de bouweisen letten.

Heb je interesse in een recreatiewoning die wij aanbieden? Dan vertellen we je graag alles over de regels waar je rekening mee dient te houden. Neem hiervoor vrijblijvend contact op.

Belastingen en fiscale regelingen

Tot slot zijn er als koper van een recreatiewoning ook enkele belastingen en fiscale regelingen waar je mee te maken krijgt. Goed om te weten is dat een tweede woning belast wordt in box 3, dus als vermogen. Je betaalt dus vermogensrendementsheffing over het rendement dat je haalt uit de woning, wat wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde ervan. Voordeel hiervan is dat je dus geen belasting hoeft te betalen over huurinkomsten.

Houd daarnaast rekening met de volgende punten:

-          Sluit je een hypotheek af voor je tweede woning? Dan heb je hiervoor geen recht op hypotheekrenteaftrek.

-          Je krijgt tevens geen korting op de overdrachtsbelasting, dus betaalt 10,4% over de aankoopwaarde.

-          Voor vakantiewoningen in het buitenland gelden andere regels. Laat je hierover dus goed informeren.

Heb je interesse in een vakantiewoning in Zeeuws-Vlaanderen? Bekijk dan hier ons aanbod en houd onze website in de gaten, want wij krijgen regelmatig nieuwe recreatiewoningen te koop!

Tak Makelaardij & Taxaties