Als trotse eigenaar van een vakantiehuis in Cadzand (of ergens anders) wil je zorgeloos kunnen genieten van je tweede thuis. De juiste vakantiewoning verzekering is daarvoor essentieel. Maar wat moet je precies verzekeren en waar moet je op letten? In deze blog bespreken we de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het verzekeren van je vakantiehuis.
Bij Tak Makelaardij zijn we al meer dan vijftien jaar gespecialiseerd in de aan- en verkoop van vakantiewoningen in Cadzand en de hele regio aan onze mooi Zeeuws-Vlaamse kust. Hoewel we geen verzekeringsadviseur zijn, hebben we op dit gebied door de jaren heen voldoende kennis opgebouwd om jouw vragen te beantwoord. Dus koop of verkoop je een recreatiewoning en heb je vragen over de verzekering van je vakantiehuis? Aarzel dan niet om even contact op te nemen. Wij helpen je graag.
Waarom je recreatiewoning verzekeren?
Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat om je vakantiewoning te verzekeren, kun je er in de meeste gevallen toch niet omheen. Het risico van het in rook opgaan van je investering is simpelweg te groot. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele hypotheekverstrekkers en parkbeheerders. Daarom eisen alle hypotheekverstrekkers en de meeste recreatieparken in onze regio dat je jouw aangekochte recreatiehuis goed verzekerd. Een opstalverzekering is eigenlijk altijd verplicht, maar partijen kunnen ook aanvullende verzekering verplicht stellen.
Vakantiewoning alleen voor eigen gebruik of verhuur je ook?
Een belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste dekking van je verzekeringen is hoe je jouw tweede woning gaat gebruiken. Ga je er alleen zelf regelmatig naar toe en blijft de woning als jij er niet bent onberoerd? Dan heb je een ander type verzekering nodig dan wanneer je de woning ook te huur aanbiedt. Bij het verhuren van een woning komen immers andere risico’s kijken dan bij eigen gebruik. Denk aan aansprakelijkheid voor schade van je woning aan huurders en schade die huurders veroorzaken aan de woning en de inboedel. Een woning die langere tijd leeg staat heeft dan weer extra dekking voor leegstand nodig.
Let daarom goed op de polisvoorwaarden bij het kiezen van een verzekering voor je tweede woning. Met name wanneer je jouw tweede woning hebt aangekocht om het een groot deel van het jaar te verhuren, is het belangrijk dat de verzekering ook de juiste dekking biedt bij schade door en schade aan huurders. Niet alle recreatiewoningverzekeringen bieden deze dekking, of bieden slechts een dekking voor een beperkt aantal weken verhuur per jaar.
Welke risico’s wil je afdekken met een verzekering?
Verder is het natuurlijk van groot belang dat je bij het afsluiten van je verzekering goed kijkt naar de dekking. Over het algemeen zal een duurdere verzekering ook meer dekking hebben, maar soms heb je die dekking helemaal niet nodig. Wanneer je bijvoorbeeld geen tuinhuisje hebt, heb je ook geen verzekering nodig voor je tuinhuisje.
Daarnaast is het goed om te letten op je eigen risico. Ook hier geldt: een duurdere verzekering heeft vaak een lager eigen risico. Dat geeft meer zekerheid, maar als je vrijwel nooit iets claimt kun je je afvragen of je dan niet voor niets betaalt. Om slim te verzekeren raden we dus aan om goed de polissen te bekijken of je hierin te laten adviseren door een erkende adviseur. Onderstaand hebben we de belangrijkste risico’s die de gemiddelde recreatiewoningverzekering moet afdekken op een rijtje gezet.
Aansprakelijkheid voor schade aan anderen
Anderen kunnen schade lijden als gevolg van (een gebrek aan) jouw woning. Denk aan een dakpan die op een auto waait of een lekkage die vochtproblemen veroorzaakt bij de buurman. Voor deze schade bij jij dan verantwoordelijk. Daarom kan een aansprakelijkheidsverzekering voor dit soort vormen van schade heel waardevol zijn. Met name je je vakantiehuis verhuurt, is een aansprakelijkheidsverzekering cruciaal. Deze dekt namelijk ook schade die huurders of bezoekers kunnen oplopen in of rond je vakantiehuis.
De opstal
De basis van elke huisverzekering is de opstalverzekering. Deze dekt schade aan het gebouw zelf, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Let op: als je vakantiehuis in het buitenland staat, heb je mogelijk een speciale internationale opstalverzekering nodig. Let er bij de opstalverzekering goed op of bijgebouwen en aanbouw meeverzekerd zijn. Hier moet je bij veel maatschappijen een extra verzekering voor afsluiten.
Afhankelijk van de locatie van je vakantiehuis, kan een aanvullende verzekering tegen natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen verstandig zijn. Dit speelt natuurlijk met name in het buitenland meer dan in Nederland. En let hierbij ook op de voorwaarden in de polis en de lokale wetgeving. In Nederland wordt schade als gevolg van een overstroming bijvoorbeeld (deels) vergoed via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts).
De inboedel
Je meubels, elektronica en andere bezittingen in je vakantiehuis bescherm je met een inboedelverzekering. Kies een dekking die past bij de waarde van je spullen en let op eventuele beperkingen voor kostbare items. Op die manier ben je verzekerd van een goede uitkering op het moment je inboedel beschadigd raakt. Een inboedelverzekering beschermt in de meeste gevallen ook tegen (de gevolgen van) inbraak en diefstal, maar kijk dit voor de zekerheid na!
Leegstand
Heb je een vakantiewoning die je alleen zelf gebruikt? Dan zal de woning soms lange tijd leegstaan. Veel reguliere verzekeringen bieden beperkte dekking als een huis langere tijd leegstaat. Een speciale leegstandverzekering kan dan uitkomst bieden om het extra risico op brand, inbraak en andere schade af te dekken.
Rechtsbijstand
Een rechtsbijstandverzekering kan handig zijn, vooral als je vakantiehuis in het buitenland staat. Deze helpt je bij juridische geschillen, bijvoorbeeld met buren of lokale autoriteiten. De kosten die je moet maken voor een advocaat of proceskosten worden dan door de verzekering vergoed.
Aanbouw en bijgebouwen
Zoals gezegd dekt niet iedere opstalverzekering automatisch ook schade aan aanbouw en bijgebouwen. Heeft jouw vakantiehuis dus bijvoorbeeld een tuinhuisje in de tuin, een schuur of een grote serre? Controleer dan goed of je verzekering schade aan deze bijgebouwen afdekt en sluit hier anders een extra verzekering voor af.
Vakantiehuis kopen? Wij helpen je met het beste advies
Bij