Met een woningmarkt onder hoogspanning is het logisch dat het zo nu en dan flink dondert en bliksemt als u een huis wilt kopen. In de praktijk leidt de krapte op de woningmarkt ertoe dat u vaak moet overbieden om kans te maken. Oftewel: hoger bieden dan de vraagprijs. In Nederland wordt op dit moment op maar liefst 70% van de huizen met een vraagprijs tussen 200.000 en 300.000 euro overboden. In Zeeland valt het gelukkig nog relatief mee. Hier wordt ‘slechts’ 54% van de huizen in die prijsklasse boven de vraagprijs verkocht.
Bent u ook op zoek naar een huis of heeft u misschien al een woning op het oog? En wilt u weten of het slim is om boven de vraagprijs te bieden? En zo ja, hoeveel dan? Dat alles leest u hier, samen met de belangrijkste tips om effectief en verantwoord te bieden.
Moet ik altijd overbieden om een huis te kunnen kopen?
Het feit dat iets meer dan de helft van de huizen in Zeeland boven de vraagprijs wordt verkocht, wil logischerwijs ook zeggen dat iets minder dan de helft van de kopers de vraagprijs – of zelfs minder dan de vraagprijs – betaalt. Het is dan ook zeker niet altijd nodig om te overbieden om eigenaar te kunnen worden van uw droomhuis.
Populariteit
Of u moet overbieden om een woning te bemachtigen, is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst de populariteit van de woning. Bij veel interesse is de kans groter dat overbieden nodig zal zijn. Heeft u een royale dijkwoning aan de kust op het oog en zijn er twintig andere geïnteresseerden? Dan is het slim om wat hoger dan vraagprijs te bieden. Bent u de enige met belangstelling en staat het huis al een jaar te koop? Dan zal het meestal juist slimmer zijn te onderbieden.
Taxatiewaarde en vraagprijs
Een andere belangrijke factor is de vraagprijs ten opzichte van de taxatiewaarde. Sommige woningen worden bewust voor een lagere vraagprijs in de markt gezet, terwijl andere juist voor een extra hoge vraagprijs te koop staan. In de meeste gevallen worden woningen met een lagere vraagprijs dan de taxatiewaarde overboden, maar niet hoeft niet altijd zo te zijn. Wij adviseren u hier graag over.
Let op: overbieden is niet zonder risico
Vooral wanneer u al een paar keer zelf overboden bent, kan het verleidelijk zijn om de volgende keer nóg meer te overbieden. Let op, want dit is niet zonder risico. De maximale financiering die u kunt krijgen van de bank is namelijk 100% van de taxatiewaarde. Dus niet de koopprijs! Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom zult u dus zelf moeten bijleggen. We raden u dan ook aan om eerst inzicht te krijgen in uw financiële mogelijkheden voordat u een bod uitbrengt (dit is trouwens altijd aan te raden). Wanneer blijkt dat u na akkoord de financiering toch niet rond krijgt, bent u verplicht 10% van de koopsom boete te betalen. Een dure grap dus!
Hoeveel overbieden is slim?
In onze provincie worden huizen met een vraagprijs tussen de 200.000 en 300.000 euro met gemiddeld 11.600 euro overboden. Voor de huizen die voor een bedrag tussen de 300.000 en 400.000 te koop staan, betalen kopers hier gemiddeld 16.300 euro extra. Landelijk is een halve ton overbieden op een huis van 3,5 ton op dit moment ook bepaald geen uitzondering.
Welk bedrag u zelf zult moeten bieden om de woning te kunnen kopen, zonder daarbij veel te veel te betalen, is zoals gezegd afhankelijk van verschillende factoren. Met name de populariteit van de woning, de hoogte van de vraagprijs ten opzichte van de taxatiewaarde, en uw eigen mogelijkheden spelen een belangrijke rol.
Tip: bereid u goed voor voordat u gaat (over)bieden
Overbieden op een huis is beslist geen garantie voor succes en er kleven dus wel wat gevaren aan. Daarom raden we iedereen die op een huis gaat (over)bieden aan om zicht goed voor te bereiden en zich te laten bijstaan door een deskundige makelaar en dito financieel (hypotheek-)adviseur. Breng vooral de drie volgende zaken goed in kaart.
Weet wat u kan bieden
Omdat u met uw nieuwe hypotheek slechts tot maximaal de taxatiewaarde kunt financieren, zult u bij overbieden wat extra geld achter de hand moeten hebben (tenzij u hoger dan de vraagprijs biedt, maar lager dan de taxatiewaarde). Dit is vaak mogelijk door gebruik te maken van de overwaarde van uw huidige woning. Uiteraard kunt u ook spaargeld gebruiken. Door precies in kaart te (laten) brengen wat u kunt bieden, weet u zeker dat u verantwoord te werk gaat.
Ken de waarde van het huis
Zoals gezegd is de vraagprijs zeker niet altijd gelijk aan de waarde van een huis. Het is daarom altijd goed, en vooral wanneer u wilt overbieden, om de waarde van het huis te laten bepalen. Zo weet u niet alleen of u niet teveel betaalt, maar ook welk bedrag aan financiering u kunt krijgen. Bij Tak Makelaardij zullen wij altijd een nauwkeurige waardebepaling voor u uitvoeren. Indien u wenst kunnen wij ook een erkend taxatierapport opstellen.
Perfecte bod bepalen
Bedenk tot slot dat het bij het kopen van het huis niet per se gaat om overbieden of onderbieden, maar om het uitbrengen van het perfecte bod. Een bod dat past binnen uw budget, een bod dat recht doet aan de waarde van de woning en een bod dat realistisch is gezien de vraagprijs en de populariteit van de woning. Denk dus goed na over het bedrag dat u biedt, want meestal krijgt u maar één kans!
Heeft u interesse in een woning en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van het perfecte bod? Of weet u niet goed of overbieden in uw situatie wel slim is? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag.