Een huis verkopen of de huur opzeggen en een nieuw huis kopen of huren: het is allemaal niet niks. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden en het gaat vaak om veel geld, wat het ontzettend spannend maakt. En dan is er ook nog de verhuizing met alles wat u niet mag vergeten. Als makelaar staan we u bij tijdens deze spannende momenten, en geven we graag advies. Daarom hebben we hier negen dingen waar u aan moet denken met verhuizen op een rijtje gezet.
Overzetten energieleverancier en telecomprovider
Veel mensen denken er in alle heisa vaak te laat aan: het overzetten of wisselen van nutsvoorzieningen (gas, water, licht) en telecomprovider (internet, tv, telefonie). Bij de meeste energiebedrijven en providers kunt u uw contract gewoon meeverhuizen. Het kan echter interessant te switchen van energieleverancier, bijvoorbeeld omdat dit goedkoper is op uw nieuwe adres. Houd er rekening mee dat u de waterleverancier niet zelf kunt kiezen. Ook is het niet altijd mogelijk een telecomabonnement mee te nemen naar het nieuwe adres, omdat bijvoorbeeld het type aansluiting in uw nieuwe huis anders is dan in uw oude huis.
De hypotheek
Heeft u een hypotheek op uw oude huis en koopt u een nieuw huis? Dan kunt u bij de meeste hypotheekverstrekkers uw hypotheek meenemen. Dit is met name interessant als u voor een lange tijd een laag rentepercentage heeft laten vastleggen, of wanneer u bijvoorbeeld een spaarhypotheek heeft. Koopt u een huis met een hogere waarde dan uw oude huis? Dan is een aanvullende hypotheek interessant. Is uw oude huis juist meer waard? Dan kunt u in de meeste gevallen boetevrij aflossen.
Meer weten over het meenemen van een hypotheek? Kijk dan ook eens hier of neem contact op met uw hypotheekadviseur.
Uw kinderen en huisdieren
Verhuizen staat in de top 10 van meest stressvolle gebeurtenissen. Dat geldt voor volwassenen, maar ook voor uw eventuele kinderen en huisdieren. Om ongelukken en nare ervaringen te voorkomen, is het slim een oppas te regelen voor wanneer het echte verhuizen plaatsvindt. We raden ook aan om uw kinderen mee te nemen in het verhuisproces. Geef ze bijvoorbeeld een tijdje voordat u gaat verhuizen al een doos, zodat ze af en toe rustig hun eigen spulletjes kunnen inpakken.
Uw adres wijzigen bij alle instanties
Denk eraan dat u uw adres bij alle bedrijven en instanties zelf dient te wijzigen. Hierbij kunt u denken aan verzekeringen (auto, zorg, woning, aansprakelijkheid, rechtsbijstand), abonnementen op kranten en tijdschriften, lidmaatschappen en uw werk.
Ook dient u uw verhuizing binnen vijf dagen door te geven bij het gemeenteloket, zodat alle overheidsinstanties op de hoogte zijn van uw nieuwe adres. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete. Verhuist u naar een andere gemeente? Dan dient u zich daar aan te melden en wordt u automatisch uitgeschreven bij uw oude gemeente.
Parkeren en vergunningen
Als u van het platteland naar een andere landelijke omgeving verhuist, kunt u deze tip overslaan. Woont u echter in een dorpskern en/of verhuist u naar een dorpskern of wellicht de grote stad? Vergeet dan het parkeren en de vergunningen niet. Denk vooral aan de volgende dingen en regel het ruim van te voren:
- Opzeggen van uw oude parkeervergunning
- Aanvragen nieuwe parkeervergunning
- Aanvragen tijdelijke parkeervergunning voor verhuiswagen en/of verhuislift
Een plan om alle meubels en spullen te verhuizen
We zien nog erg vaak dat mensen iets te licht denken over het verhuizen van alle meubels en spullen. En dan wordt het een zware verhuizing. Denk dus goed na over hoe u het gaat aanpakken. Er zijn grofweg twee opties: u schakelt een verhuisbedrijf in, of u doet het zelf.
Schakelt u een verhuisbedrijf in? Vraag dan offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven en vergelijk ook goed de voorwaarden. Let er bijvoorbeeld op of uw meubilair en bezittingen zijn verzekerd tegen schade.
Zelf doen met familie en vrienden is vaak een stuk gezelliger en goedkoper. Maak in dit geval een goed plan, doe alle spullen van te voren in dozen (niet alle boeken samen in dezelfde doos a.u.b.), leen of huur een bestelbus (die groot genoeg is) en geef uw helpers regelmatig wat lekkers te eten en te drinken, om de maag te vullen de moraal hoog te houden.
Vooruitbetaalde gemeentebelastingen terugvragen
Vrijwel alle gemeentelijke belastingen betaalt u in één keer voor het hele jaar. Denk aan riool- en afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Verhuist u dus halverwege het jaar naar een andere gemeente? Dan kunt u een deel van de vooruitbetaalde belastingen terugvragen bij de gemeente.
Nieuwe huisarts, tandarts en apotheek vinden
Ook vooral van toepassing als u verhuist vanuit de gemeente Sluis naar een oord ver weg: het vinden van een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Het is belangrijk om u van te voren in te schrijven, want zonder inschrijving kunt u er niet terecht, tenzij er sprake is van een noodgeval. Gaat u regelmatig naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een andere behandelaar? Vergeet dan ook hiervoor niet een vervanger te vinden! Uw nieuwe zorgaanbieders vindt u eenvoudig online op Zorgkaart Nederland.
Maak gebruik van een verhuis-checklist
Tot slot raden we u aan om alles waar u aan moet denken bij het verhuizen op een rijtje te zetten, en af te vinken wat u al gedaan heeft. Op die manier creëert u overzicht voor uzelf, en dat geeft rust. Als u alle tips die wij hebben genoemd op uw lijst zet, kunt u er immers vanuit gaan dat u helemaal niets vergeet. Er zijn overigens ook online checklijsten te downloaden, waar alles al op staat. Handig! Download bijvoorbeeld hier de checklist die de consumentenbond heeft opgesteld.