Energielabel vanaf 2022 echt verplicht in advertenties

Huizenverkopers opgelet. Vanaf 1 januari 2022 veranderen de regels met betrekking tot het vermelden van het energielabel in de advertentietekst van je woning. Wie na die datum nog een huis aanbiedt via bijvoorbeeld Funda of Facebook en geen geldig energielabel vermeldt, moet een boete betalen. Oftewel: het energielabel moet voortaan (ruim) voordat je de woning te koop zet, worden aangevraagd. Op deze pagina geven we je meer informatie over het energielabel, de regels en hoe de aanvraag werkt.

 

Wat gaat er veranderen in 2022?

Het is al verplicht om het volledige energielabel als PDF-document te overhandigen tijdens de overdracht van de woning. Daarnaast is het eigenlijk ook al verplicht om de energielabelklasse (dus als letter: A++++ t/m G) te vermelden in advertenties. In de praktijk wordt dit laatste echter niet altijd gedaan, omdat er niet wordt gehandhaafd als huizen (nog) geen geldig energielabel hebben gekregen. Vanaf 1 januari volgend jaar zal er wel worden gehandhaafd op de vermelding van de energielabelklasse in advertenties.

In de praktijk betekent dit dus dat je vanaf 2022 een boete krijgt als je een advertentie plaatst of laat plaatsen zonder daarin het energielabel te vermelden. Omdat het aanvragen van een energielabel enige tijd vergt, is het slim om het ruim op tijd aan te vragen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning (of ander soort vastgoed) is. Daarbij wordt met name gekeken naar het fossiele energieverbruik. Duurzaamheid speelt dus een grote rol. De energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in een lettercode, waarbij A++++ de hoogste score is, en G de laagste. De energiezuinigheid wordt bepaald aan de hand van een berekening van het fossiele energiegebruik (in kilowattuur) per vierkante meter per jaar.

Het energielabel moet worden opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur en is tien jaar geldig. De energieadviseur komt dan bij je langs en kijkt zorgvuldig naar alle belangrijke kenmerken van de woning die de energieprestatie bepalen. Daarbij kijkt hij ook naar bouwtekeningen en eventuele foto’s en facturen. Belangrijke kenmerken zijn bijvoorbeeld gevel- en dakisolatie, het type glas, het type verwarming en de aanwezigheid van zonnepanelen.

Meer weten over het energielabel en het verkopen van je woning? Kijk dan ook eens op energielabel.nl.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Om een energielabel aan te vragen, heb je dus een erkende energieadviseur nodig. Omdat energieadviseurs zoals gezegd meestal vrij lange wachttijden hanteren, raden we je aan om op tijd op zoek te gaan naar een energieadviseur. Dat kan bijvoorbeeld op de website van KEGO of op de website woninglabel.nl. Overweeg je jouw woning te verkopen via Tak Makelaardij? Dan helpen wij je met het snel vinden van een energieadviseur. Uiteraard zorgen we ook dat jouw energielabel wordt vermeld in de woningadvertentie, zodat we aan alle regelgeving voldoen.

Tak Makelaardij & Taxaties