Een huis verkopen is niet niks. Daarom kiezen de meeste
mensen ervoor om hiervoor een ervaren
makelaar in de arm te nemen. Toch horen we ook regelmatig verhalen van mensen die hebben besloten om zelf hun woning te verkopen of hiervoor de hulp in te schakelen van een vriend of familielid die ‘best veel verstand heeft van geld en huizen’. Overweeg jij ook zonder begeleiding van een makelaar je woning te verkopen? Let dan op de valkuilen. Hier zijn 11 veelgemaakte fouten bij het verkopen van een huis.
1. Vraagprijs te laag
Voordat je jouw woning in de markt kan zetten, moet je eerst de vraagprijs bepalen. Een grote fout die mensen hierbij maken is dat ze de vraagprijs te ver onder de marktwaarde van de woning zetten. Op zich kan dat wel als het onderdeel van je verkoopstrategie is om in korte tijd veel interesse te wekken voor je woning en daarna zoveel mogelijk biedingen te krijgen, maar in de meeste gevallen is dit niet slim. De kans is groot dat geïnteresseerden hierdoor ook flink onder de echte waarde gaan bieden. En dan wordt het bij het onderhandelen heel moeilijk om toch een goede prijs te krijgen, waardoor je een hoop geld misloopt.
2. Vraagprijs te hoog
Niet alleen het te goedkoop in de markt zetten van je woning
kan leiden tot problemen. Ook het overschatten van de waarde ervan en een te
hoog bedrag vragen in je advertentie is een veelgemaakte fout. Het gevolg is
dan namelijk dat er geen serieuze interesse zal zijn, waardoor je woning niet
verkocht wordt. Je kan laten natuurlijk altijd de vraagprijs verlagen, maar zo
verlies je wel kostbare tijd. Wanneer wij een woning verkopen, beginnen we
daarom altijd met het bepalen
van de waarde ervan. Zo weten we wat een realistische richtprijs is en
kunnen we (altijd in overleg) een perfecte vraagprijs bepalen.
3. Documenten niet in orde
Bij het verkopen van een woning ben je verplicht om de koper(s) een aantal documenten te overhandigen. Deze documenten zijn in ieder geval nodig op het moment de koopakte passeert bij de notaris, maar beter is om ze al voor je het verkooptraject start in orde te hebben. En hier gaat het vaak fout. Potentiële kopers (en hun hypotheekverstrekkers) willen immers weten waar ze voor gaan tekenen. Documenten die je nodig hebt bij de verkoop van een huis zijn onder meer een eigendomsbewijs, WOZ-beschikking, energielabel
en lijsten van de onderhoudsstaat en roerende zaken.
4. Slechte foto’s
Potentiële kopers beslissen binnen een paar seconden of ze interesse hebben in een woning of niet. Foto’s spelen hierin een sleutelrol. Want een gemiddelde woning met goede foto’s trekt veel meer aandacht dan een bovengemiddelde woning met slecht belichte foto’s van rommelige taferelen. Zorg er dus voor dat je woning netjes opgeruimd is en goed verlicht, en maak foto’s met een professionele camera. Zorg ook dat alle delen van de woning gefotografeerd worden, zodat kopers een goed beeld krijgen van het huis.
5. Fouten in de advertentie
Naast slechte foto’s zijn er nog een aantal andere zaken waarmee je de mist in kunt gaan met je advertentie. Denk aan het verkeerd of onvolledig vermelden van gegevens als het energielabel, woonoppervlak en koopvoorwaarden. Ook maken spelfouten in je advertentietekst of een onsamenhangend verhaal je woning er niet aantrekkelijker op voor kopers. Daarom besteden we bij Tak Makelaardij heel veel zorg en aandacht aan de opmaak van al onze advertenties.
Die moeten gewoon perfect zijn!
6. Maar één kanaal gebruiken
Een perfecte advertentie is mooi, maar wanneer slechts weinigen hem zien, is de kans dat de perfecte koper jouw woning vindt ook niet groot. Gebruik dus zo veel mogelijk kanalen om je woning te promoten. Ook in dit opzicht biedt een makelaar absoluut meerwaarde, omdat deze – in tegenstelling tot jijzelf als particulier – woningen op Nederlands grootste woningsite Funda kunnen plaatsen. Daarnaast beschikken makelaars ook over een website en sociale media, waar dagelijks ook vele woningzoekenden op kijken.
7. Kleine reparaties niet uitvoeren voor bezichtigingen
Een andere veelgemaakte fout die veel verkopers maken is het niet uitvoeren van simpele reparaties voordat ze hun huis in de markt zetten. Denk aan het in orde maken van hang- en sluitwerk, het vervangen van loszittend behang en het repareren van lampjes. Dit is namelijk één van de meest effectieve manieren om snel de
waarde van je woning te verhogen. Alle bovengenoemde reparaties kan je in één dag zelf uitvoeren, terwijl ze de waarde van je huis makkelijk met een paar duizend euro verhogen.
8. Renoveren voor verkoop
Wat geldt voor kleine reparaties, geldt overigens niet voor renoveren
en verbouwen. Denk aan badkamerrenovaties en het plaatsen van een nieuwe
keuken. Dit zorgt er weliswaar voor dat de waarde van je woning toeneemt, maar
de waardevermeerdering is meestal minder groot dan de kosten die je maakt. Dit
omdat smaken heel erg kunnen verschillen. Renoveer dus liever niet voordat je
gaat verkopen, tenzij het gaat om woningverbeteringen die meer universeel
erkend worden, zoals verduurzaming en het vergroten van het woonoppervlak.
9. Te langzaam reageren
Ook voor een koper is de aankoop van een woning niet niks. Kopers
verwachten van de verkopende partij dan ook een zekere mate van professionaliteit
en betrouwbaarheid. Dagen wachten met reageren op verzoekjes tot bezichtigingen
of vragen kan dus echt niet. Toch is het een veelgemaakte fout bij mensen die
zelf hun woning verkopen of dit doen bij een onervaren partij. De juiste
informatie hebben ze bijvoorbeeld nog niet beschikbaar of het huis is nog niet
klaar om bezichtigd te worden. Het gevolg: kopers die afhaken. Zonde!
10. Een bod te snel accepteren
Of je nu zelf je woning te koop zet of hiervoor een makelaar hebt ingeschakeld: het eerste bod heeft altijd iets magisch. Wanneer het bod dan helemaal lijkt te voldoen aan je verwachtingen, is het heel verleidelijk het zo snel mogelijk te accepteren. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht, nietwaar? Inderdaad: niet waar. Kopers verwachten echt niet dat jij binnen een dag je bod accepteert, dus even het bod van andere geïnteresseerden afwachten kan echt geen kwaad. Zorg er verder voor dat je niet alleen kijkt naar de hoogte van het bod, maar ook naar de (ontbindende) voorwaarden. Een bod kan heel mooi lijken, maar door de gestelde voorwaarden tot veel problemen leiden!
11. Emotioneel worden tijdens onderhandelingen
Tot slot nog een algemene veelgemaakte fout bij het verkopen van woning: te veel handelen uit emotie, met name tijdens het onderhandelen. Het is heel menselijk om je bij het ontvangen een goed bod of juist een heel slecht bod te laten leiden door je gevoel. Maar geloof ons, tijdens onderhandelingen handelen uit emotie gaat vaker fout dan goed. Emoties kunnen je blind maken voor risico’s. Zeker wanneer je te maken hebt met een ervaren onderhandelaar aan de andere kant van de tafel, leidt dit negen van de tien keer tot gehaaste en/of verkeerde beslissingen. Maak daarom – zeker in de onderhandelingsfase – gebruik van een makelaar of adviseur die niet emotioneel betrokken is bij de verkoop van je woning. Door te varen op de objectieve kijk van zo’n deskundige maak je geen fouten en voorkom je een hoop problemen.